حقوق مالکیت فکری

هرگاه سخن از دارایی به میان می‌آید، ناخودآگاه ذهن انسان به سمت مصادیق عینی مالکیت همچون پول،‌ زمین، کالا و غیره سوق پیدا می‌کند. این در حالی است که در دنیای امروز نوع دیگری از مالکیت مورد توجه قرار گرفته است که به مراتب از دارایی‌های ملموس، پر اهمیت‌تر می‌باشد و از آن با عنوان مالکیت فکری یاد می‌شود.
در یک تقسیم بندی کلی، انواع دارایی ها را می توان به گروه های زیر تقسیم بندی کرد:
• دارایی های مالی: پول، اعتبار، وام و غیره.
• دارایی های فیزیکی: زمین، ساختمان، کالا، موجودی انبار و غیره.
• دارایی های فکری: هر نوع دارایی غیرفیزیکی دیگر همچون دانش فنی، بانک اطلاعات تجاری، ایده ها، طرح های صنعتی و غیره.

با ورود تعریفی جدید از مالکیت در وادی حقوق، نگاه کلاسیک به مفهوم مالکیت تغییر و تکامل یافت و مالکیت بر آفرینش های فکری به عنوان نوع جدیدی از مالکیت به رسمیت شناخته شد. مالکیت فکری خلاقیت ذهن است و برخلاف مالکیت عینی نظیر خانه و ماشین، مالکیت فکری ممکن است وجود محسوس و بیرونی نداشته باشد. حقوق مالکیت فکری در واقع حمایت از حق بهره‌برداری از خلاقیت منحصر به فرد یک شخص است. با این حال، حمایت از فکر یا ایده صرف مطرح نیست، بلکه این فکر یا ایده برای حمایت شدن باید به صورت فیزیکی نمود پیدا کند و همان چیزی است که از نظر حقوقی حمایت می‌شود.

سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) به عنوان مهم ترین و تاثیرگذارترین سازمان بین المللی در حوزه مالکیت فکری، نقش بسزایی در حمایت از دارایی های فکری بشر در سراسر جهان داشته است. این سازمان جهانی در تقسیم بندی خود، مالکیت فکری را به دو گروه اصلی تقسیم کرده است. در یک گروه، مالکیت صنعتی مانند اختراعات، نشان ها و علایم تجاری جای گرفته اند. گروه دیگر به کپی رایت آثار ادبی، موسیقی، فیلم، آثار هنری و غیره می پردازد.

حفاظت از مالکیت فکری و کپی‌رایت برای کسب‌وکارها از این جهت حائز اهمیت است که این نوع از دارایی نامحسوس آنها بسیار مهم محسوب می‌شود و ممکن است مورد استفاده یا سواستفاده قرار بگیرد. به این معنا که از جنبه‌های مختلفی می‌تواند برای آن فرد یا تجارت مثمر ثمر باشد. به عنوان مثال به عنوان ابزاری برای تبلیغات، ثبت برند و ایجاد اعتبار برای شرکت به کار گرفته می‌شود. هر کسب و کاری مالک چنین دارایی‌ای است، چه از آن آگاه باشد چه نباشد.

حقوقدانان دفتر حقوقی و داوری ایساتیس در کنار کارشناسان فنی باتجربه با ارایه خدمات حقوقی مرتبط و جامع در بعد داخلی و بین المللی از حقوق هنرمندان، بازرگانان، مخترعین، پژوهشگران و فعالان حوزه صنعت حمایت می کند. این خدمات از یک طرف شامل ثبت پتنت و اختراعات، ثبت علامت تجاری و طرح های صنعتی، قبول دعاوی مالکیت فکری و موارد مشابه می باشد. از طرف دیگر، قراردادهایی که در ارتباط با مالکیت فکری و پس از ثبت آن منعقد میشوند، از جمله قراردادهای انتقال فناوری و دانش فنی، لیسانس و فرانشیز، در زمره خدمات گروه حقوقی و داوری ایساتیس قرار می گیرند.

فهرست